column elles bulder

september 2012
Internationale samenwerking, verrijking van de regio

Inmiddels is iedereen weer teruggekeerd van zijn of haar vakantiebestemming. Tijdens een groot deel van de vakanties in Europa hebben we weer kunnen merken hoe heerlijk het is dat we door kunnen rijden bij voormalige grensposten en niet meer van valuta hoeven veranderen. We hebben genoten van Franse wijn, Spaanse tapas, Portugese Vino Verde, Duits bier, Belgische chocolade, Italiaanse tomaten en Engelse toetjes. En alles wat we daar gegeten en gedronken hebben willen we ook graag thuis op het menu.

Kennismaken met de cultuur van een ander land verrijkt, levert nieuwe inzichten en ideeën op. Niet alleen persoonlijk, maar ook op zakelijk gebied. Zo geeft het ideeën voor nieuwe projecten, een andere inrichting van bestaande projecten, nieuwe partnerschappen, andere organisatievormen, kort gezegd een ‘andere manier van werken’.

Eind juli kreeg een internationaal samenwerkingsverband waarvan de Stichting Dag van de Regio onderdeel is, een door ons bureau aangevraagde Grundtvig-subsidie van €150.000,- toegezegd. Deze subsidie wordt ingezet om partners in Nederland, Duitsland, Schotland, Ierland, Finland, Polen en Oostenrijk kennis met elkaar te laten maken en gedurende een periode van twee jaar te laten werken aan een voor al deze landen bruikbaar concept van de Dag van de Regio. De gelden mogen alleen gebruikt worden om reis- en verblijfkosten te dekken. Juist door deze reizen en het samenwerken aan een nieuw, breed inzetbaar concept wordt begrip gekweekt, kennis overgedragen en ervaring uitgewisseld die in de regio kan worden ingezet en tot nieuwe initiatieven leidt. Ook wordt een vertrouwensrelatie gecreëerd waar andere samenwerkingsverbanden uit voort (kunnen) vloeien. We hebben enorm veel zin in deze internationale uitwisseling. Met dank aan Europa!