homedienstenprojectenwie zijn wijnieuwsagendacontact

Ol' Graitje

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen (OG) in 2012 heeft Onderzoeksbureau Elles Bulder in opdracht van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt een lesbrief ontwikkeld over de geschiedenis van de verdwenen tram, die Ol Grait of Ol Graitje werd genoemd. Ter ere van het 100 jarige jubileum volgt het wandelfestival Tocht om de Noord de voormalige route van de tram.

De lesbrief in de vorm van een strip is niet alleen voor kinderen vanaf acht jaar, maar eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Oost Groningen en Ol Graitje in het bijzonder.

De lesbrief is hier te downloaden.

In de lesbrief zijn verschillende afbeeldingen voorzien van een   logo. Als u de gratis Layar APP download en de plaatjes met het logo scant, krijgt u daarmee extra informatie over Ol Graitje en filmpjes die voor, tijdens en na de Tocht om de Noord worden gemaakt.

Via onderstaande links is de extra informatie behorende bij de bovenstaande plaatjes ook te vinden:

1 Diashow oude foto's
2 Routekaart
3 Dienstregeling

Voor de hoogste klassen van het basisonderwijs zijn voor de gemeenten Vlagtwedde, Oldambt, Bellingwedde en Delfzijl opdrachten gemaakt, waarmee zij sporen van OG leren herkennen en ontdekken en daarmee iets leren over hun eigen lokale geschiedenis.

Voor de allerkleinsten is een kleurplaat gemaakt van de dierentuintram, die vanuit Oost Groningen naar Emmen reed.

Bekijk een diashow met historische foto's »

 

Alle downloads samen

Bekijk de Spoorkaart

Bekijk de dienstregeling

Download de lesbrief

Download "Spoorzoeken in Bellingwedde"

Download "Spoorzoeken in Delfzijl";

Download "Spoorzoeken in Oldambt"

Download "Spoorzoeken in Vlagtwedde"

Download kleurplaat van de dierentuintram