educatie | afgeronde projecten

Ol Graitje

In 2012 heeft Onderzoeksbureau Elles Bulder samen met Cultuurhistorisch Centrum Oldambt een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar het herbeleven van de geschiedenis van de voormalige Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen. Deze tram reed ruwweg tussen 1914 en 1949 en vervoerde personen en goederen tussen Ter Apel en Appingedam, met een aftakking naar Bellingwolde. Omdat de stoomtram niet al te snel ging, werd zij Ol Graitje genoemd. Een van de resultaten van het onderzoek was dat er nog veel informatie over O.G. te vinden is en dat het kansrijk was om het wandelevenement Tocht om de Noord aan O.G. te verbinden.
Op basis van lezingen en presentaties van experts, gesteund door een werkgroep en de Tocht om de Noord, zijn inwoners aan de slag gegaan met de geschiedenis van Ol Graitje. De resultaten werden verwerkt in korte theatervoorstellingen en er werden verschillende exposities ingericht met het gevonden materiaal. Het doel was het (her)beleven of ervaren van de geschiedenis van Ol Graitje.
Om ook kinderen kennis te laten maken met deze vergeten geschiedenis, heeft Onderzoeksbureau Elles Bulder een gratis lesbrief in de vorm van een korte strip ontwikkeld. Hierbij is gebruikgemaakt van Layar, waardoor  een aantal afbeeldingen ingescand kunnen worden met een smartphone of tablet waardoor nog meer informatie over O.G. zichtbaar wordt in de vorm van oude foto’s en films. 

Onderzoeksbureau Elles Bulder zorgde voor:

  • ontwikkeling lesbrief;
  • organisatie expositie, presentaties.

Samenwerkingspartners
Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, Tocht om de Noord, Met Mirthe, Andere Vertoningen

Uitvoering
2013

Contactpersoon Peter Broekema

Downloads
Lesbrief Ol Graitje en ander materiaal op de speciale Ol Graitje pagina voor het onderwijs.